Ciasto Monte bez pieczenia to smaczny deser, inspirowany popularnym serkiem monte, który każdy z Was z pewnością miał okazję jeść. Ciasto tak, jak w przypadku tradycyjnego deserku jest dwukolorowe, składa się z ciemnej i jasnej masy oraz herbatników.
Ciasto monte jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Będzie idealnym deserem na każdą okazję. Możemy przygotować je na różnego rodzaju domowe uroczystości, takie jak urodziny, imieniny, czy spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto monte to także idealny dodatek do popołudniowej kawki.
Przygotowując ciasto monte bez pieczenia, pamiętajcie jednak, aby przed podaniem wstawić je na kilka godzin do lodówki, aby lekko stężało i nie rozleciało się podczas krojenia.
PRZEPIS NA CIASTO MONTE BEZ PIECZENIA
Składniki
* blacha 23×33
• 6 żółtek
• 850 ml mleka
• 2 budynie śmietankowe
• 150 g mlecznej czekolady
• 8 łyżek cukru
• 300 g masła
• herbatniki
Przygotowanie
- 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru.
- Pozostałe mleko mieszamy z budyniem, żółtkami, a następnie wlewamy mieszankę do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
- Powstały budyń dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu powstania jednolitej, ciemnej masy.
- 150 g masła ucieramy, następnie dodajemy stopniowo jasny budyń. Miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy.
- Podobnie postępujemy z budyniem czekoladowym. 150 g masła ucieramy, następnie partiami dodajemy budyń, do uzyskania puszystej ciemnej masy.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Na nią nakładamy ciemną masę. Na ciemną masę układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy jasną masę i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.