Tym razem mamy dla was prosty przepis na pyszne babeczki z budyniem. Są naprawdę przepyszne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako deser, a także słodka przekąska do szkoły czy pracy.
Czy są tutaj miłośnicy domowych babeczek? Jeśli tak, zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne muffiny z budyniem, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.
Składniki na 12 sztuk – u mnie 2 blaszki
Ciasto:
- 300 mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 300 ml mocno gazowanej wody
- 50 g roztopionego masła
- 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 250 mleka
- budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Budyń wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak 250 ml mleka (zamiast 500 ml)
- W miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
- Do miski dolać gazowaną wodę, masło, jajka i krótko miksować do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu. Przelać masę na muffiny do papilotek.
- Na wierzchu ciasta umieścić po dużej łyżeczce budyniu.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).