Przekładany blok czekoladowy

Blok czekoladowy to smakołyk, który możecie pamiętać z czasów dzieciństwa. Był to bardzo popularny deser w wielu domach, kiedy to o słodkości w sklepach było ciężko.



W tradycyjnym bloku czekoladowym, do masy dodawało się pokruszone herbatniki i inne dodatki. Ja tym razem zrobiłam go nieco inaczej, a mianowicie herbatniki przełożyłam masą czekoladową i przygotowałam przekładany bok. 

Ten przekładany bok czekoladowy wygląda i smakuje naprawdę świetnie. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję a szczególnie, kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Jest naprawdę bardzo łatwy do zrobienia. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!

PRZEKŁADANY BOK CZEKOLADOWY – PRZEPIS


Liczba porcji: Forma 10x24cm | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 150 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao 
  • 400 g mleka w proszku 
  • duże opakowanie herbatników


Wykonanie

  • W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy połamaną w kostkę czekoladę oraz mleko.
  • Wsypujemy mleko w proszku, przesiane przez sito kakao, mieszamy przy pomocy miksera.
  • Keksówkę (10×25) wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie keksówki  umieszczamy,  warstwę herbatników, następnie rozsmarowujemy 1/3 masy. Warto to robić gdy jest jeszcze mocno ciepła ponieważ ułatwia to pracę. Wyrównujemy ją starannie i przykrywamy herbatnikami, następnie lekko je dociskamy. Wykonujemy 3 takie warstwy.
  • Całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.