Sernik z Polewą Czekoladowo – Orzechową



Sernik z polewą czekoladowo – orzechową to idealny deser, niezależnie od okazji. Bo kto z nas nie uwielbia sernika? Ten serowy wypiek to prawdziwy raj dla podniebienia. Jest lekki, wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach.

Mam wielką słabość do serników, dlatego też na naszym blogu znajdziecie wiele przepisów na domowy sernik. Bardzo lub piec domowy sernik, ponieważ wiem, że na pewno posmakuje moim domownikom i rodzinie.

Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na pyszny i domowy sernik z polewą czekoladowo – orzechową. Na pewno Wam posmakuje!



PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWO – ORZECHOWĄ

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka  
  • 500 twarogu w kostce
  • 150 g cukru 
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 30 g masła
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 30 g skrobi ziemniaczanej 
  • 30 g mąki pszennej 

Przygotowanie:

  • Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę.


  • Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
  • Masę serową wyłożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Sernik udekorować polewą z poniższego przepisu. 

Polewa czekoladowa z orzechami 

Składniki:

  • 50 ml mleka 
  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 80 g orzechów włoskich 

Sposób przygotowania: 

  • Orzechy można pokroić w kosteczkę lub zgnieść tłuczkiem.
  • Mleko gotujemy, doprowadzamy do wrzenia.


  • Dodajmy czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Dodajmy orzechy, całość mieszamy. 
  • Gdy sernik ostygnie dekorujemy go przygotowaną polewą.


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.