Muffiny z Budyniem Wanilinowym



Tym razem mamy dla was prosty przepis na pyszne babeczki z budyniem. Są naprawdę przepyszne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako deser, a także słodka przekąska do szkoły czy pracy.

Czy są tutaj miłośnicy domowych babeczek? Jeśli tak, zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne muffiny z budyniem, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.

Składniki na 12 sztuk – u mnie 2 blaszki 

Ciasto: 

  • 300 mąki pszennej 
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 300 ml mocno gazowanej wody
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia


Nadzienie:

  • 250 mleka 
  • budyń waniliowy 
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  • Budyń wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając jednak 250 ml mleka (zamiast 500 ml)
  • W miseczce  wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. 
  • Do miski dolać gazowaną wodę, masło, jajka i krótko miksować do połączenia się składników. 


  • Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu. Przelać masę na muffiny do papilotek.
  • Na wierzchu ciasta umieścić po dużej łyżeczce budyniu. 
  • Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.