Pałki z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Pałki z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Pałki z kurczaka zapiekane z pieczarkami to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Zamarynowane i zapieczone w taki sposób mięsko jest bardzo aromatyczne, soczyste i mięciutkie. Pieczarki również fajnie smakują i stanowią świetny dodatek do mięsa. 



Takie zapiekane pałki z kurczaka świetnie smakują z dodatkiem świeżych ziemniaczków, kaszy czy ryżu. Idealnie sprawdzą się na zwykły obiad, ale także na rodzinne przyjęcie. Danie smakuje naprawdę rewelacyjnie. 

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam cały etap przygotowania tego dania. Ważne jest to, by mięso poleżało chwilę w marynacie. Możemy je zamarynować nawet dzień wcześniej, ale nie ma takiej konieczności. Jestem pewna, że taki kurczak zapiekany z pieczarkami z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis. 

PRZEPIS NA PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI


Liczba porcji: 4 | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek

Marynata:

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Do miseczki przekładamy wszystkie składniki marynaty, ocet balsamiczny, miód, musztardę, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pałki z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w misce lub plastikowym pojemniku i dodajemy do nich przygotowaną marynatę. Całość mieszamy, tak by pałki były obtoczone w marynacie. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  • Cebulę kroimy w półkrążki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie układamy na niej zamarynowane pałki z kurczaka.
  • Pieczarki myjemy i osuszamy. Układamy w szparach między pałkami z kurczaka. Można poukładać całe lub pokroić je na połówki. Polewamy je marynatą, która została w pojemniku, po wyjęciu z niego mięsa.
  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem + kolejne 30 minut bez przykrycia, grzanie góra-dół.


Pałki z kurczaka zapiekane z pieczarkami przepis
Przepis na pałki z kurczaka zapiekane z pieczarkami
Przepis na pałki z kurczaka zapiekane z pieczarkami

Dodatkowo dla ułatwienia przygotowałam dla Was również instrukcje w postaci filmiku. Zobaczycie na nim cały etap przygotowania tego dania. Miłego pichcenia!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.