Pałki z kurczaka zapiekane z pieczarkami to świetny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Zamarynowane i zapieczone w taki sposób mięsko jest bardzo aromatyczne, soczyste i mięciutkie. Pieczarki również fajnie smakują i stanowią świetny dodatek do mięsa.
Takie zapiekane pałki z kurczaka świetnie smakują z dodatkiem świeżych ziemniaczków, kaszy czy ryżu. Idealnie sprawdzą się na zwykły obiad, ale także na rodzinne przyjęcie. Danie smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam cały etap przygotowania tego dania. Ważne jest to, by mięso poleżało chwilę w marynacie. Możemy je zamarynować nawet dzień wcześniej, ale nie ma takiej konieczności. Jestem pewna, że taki kurczak zapiekany z pieczarkami z pewnością zachwyci Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI
Liczba porcji: 4 | Czas pieczenia: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
Marynata:
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu (płynnego)
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Do miseczki przekładamy wszystkie składniki marynaty, ocet balsamiczny, miód, musztardę, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Pałki z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę. Umieszczamy w misce lub plastikowym pojemniku i dodajemy do nich przygotowaną marynatę. Całość mieszamy, tak by pałki były obtoczone w marynacie. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Cebulę kroimy w półkrążki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie układamy na niej zamarynowane pałki z kurczaka.
- Pieczarki myjemy i osuszamy. Układamy w szparach między pałkami z kurczaka. Można poukładać całe lub pokroić je na połówki. Polewamy je marynatą, która została w pojemniku, po wyjęciu z niego mięsa.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem + kolejne 30 minut bez przykrycia, grzanie góra-dół.
Dodatkowo dla ułatwienia przygotowałam dla Was również instrukcje w postaci filmiku. Zobaczycie na nim cały etap przygotowania tego dania. Miłego pichcenia!