Sałatka jarzynowa i ryba po grecku – obowiązkowe dania na święta

Święta Bożego Narodzenia to niezwykły czas przepełniony życzliwością oraz niepowtarzalnym urokiem. Magię świąt tworzą nie tylko prezenty, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę czy wspólne śpiewanie kolęd. Pełnia świątecznego charakteru uwarunkowana jest tradycyjnymi daniami wykonanymi na podstawie przekazywanych z pokoleń przepisów. Wśród świątecznej uczty nie może zabraknąć ryby po grecku oraz sałatki jarzynowej. Te niezwykle proste w przyrządzeniu dania są nieodłącznym elementem kolacji wigilijnej! Zapraszamy do zapoznania się z dalszą częścią artykułu, a poznacie Państwo proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na świąteczne potrawy.



Ryba po grecku – to nie takie trudne! 

Ryba po grecku, choć swoją nazwą może kojarzyć się z krajem śródziemnomorskim jest typową polską potrawą przyrządzaną przez wiele rodzin podczas świątecznych dni. Danie jest wyjątkowo smaczne i posiada wielu zwolenników.

Składniki

Przygotowanie wyjątkowej świątecznej potrawy wymaga kilku składników, takich jak:

  • około 500 g filetów białej ryby świeżych lub mrożonych (najlepiej sprawdzi się dorsz, ale można również wykorzystać filety z: morszczuka, mintaja, miruny),
  • 500 g marchewki, 
  • 150 g pietruszki, 
  • 100 g selera, 
  • 1 cebula (duża),
  • por (biała część), 
  • 750 mililitrów wrzącej wody, 
  • koncentrat pomidorowy (100 g),
  • olej roślinny do smażenia, 
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • przyprawy: 
    • sól (1 łyżeczka),
    • ziele angielskie (3 ziarenka), 
    • liść laurowy, 
    • pieprz (pół łyżeczki),
    • słodka papryka (pół łyżeczki),
    • oregano (pół łyżeczki),
    • bazylia (pół łyżeczki). 

Przygotowanie 

Przygotowanie świątecznej potrawy należy rozpocząć od rozmrożenia i dokładnego osuszenia ryby. Następnie tak przygotowany produkt, kroimy i posypujemy mieszanką soli i pieprzu oraz odstawiamy na kilka minut.  

W tym czasie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę, pietruszkę oraz seler. Potarte warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Delikatnie osolone warzywa należy gotować przez około 15 do 20 minut. Na koniec dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Podczas gotowania warzyw warto zająć się przygotowaniem ryby, którą należy najpierw obtoczyć w mące a następnie smażyć na rozgrzanym oleju, aż osiągnie ona złoty kolor. Gotowe filety wykładamy do ceramicznego lub szklanego naczynia.

Cebulę oraz pora kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy ugotowane warzywa wraz z wywarem i koncentratem pomidorowym. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Następnie doprawiamy przygotowane warzywa dodając sól, pieprz, oregano oraz bazylię. Tak przygotowane gorące warzywa należy wyłożyć na usmażonej rybie. Czekamy, aż całość wystygnie i wkładamy naczynie z gotową potrawą do lodówki. 

Ryba po grecku może być przygotowana z kilkudniowym wyprzedzeniem. Pozwoli to nabrać potrawie smaku, a gospodarzą zaoszczędzić czas podczas gotowania innych świątecznych potraw oraz świątecznych przygotowań. Przed podaniem warto przyozdobić potrawę świeżą natką pietruszki. Smacznego! 



Sałatka jarzynowa – nie może jej zabraknąć na świątecznym stole! 

Szybka, prosta i smaczna – taka właśnie jest sałatka jarzynowa. Typowo polskie danie cieszy się ogromną popularnością podczas świąt. Można przygotować je w wersji z mięsem lub tradycyjnej – wegetariańskiej. Poniżej znajdą Państwo przepis na tradycyjną, bezmięsną sałatkę jarzynową. 

Składniki

Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy:

  • ziemniaki (3 sztuki),
  • marchewki (2 sztuki),
  • pietruszkę,
  • jajka (4 sztuki),
  • ogórki kiszone (3 sztuki),
  • cebulę (1/4 średniej wielkości cebuli),
  • średniej wielkości jabłko, 
  • zielony groszek (mała puszka), 
  • majonez (około 100 g),
  • musztarda (1 łyżeczka). 


Przygotowanie 

Dokładnie myjemy warzywa (ziemniaki, marchewkę i pietruszkę) oraz wkładamy je go średniego garnka, następnie jego zawartość zalewamy wodą, dodajemy soli i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Po około 40 minutach gotowania warzyw, należy je odcedzić i ostudzić. Podczas gotowania warzyw można również w osobnym garnuszku przygotować jajka, tak aby ugotować je na twardo.

W trakcie gotowania warto skorzystać z wolnego czasu i pokroić ogórki, cebulę oraz jabłko w kosteczkę i umieścić je w dużej misce. Składniki należy połączyć z dobrze odsączonym i osuszonym groszkiem. Aby jabłka nie nabrały ciemnego koloru, miskę należy przykryć i włożyć ją do lodówki. 

Kiedy warzywa i jajka będą chłodne lub ich temperatura będzie dla nas odpowiednia, obieramy je ze skórek i kroimy w kosteczkę. W ten sposób przygotowane składniki należy dosypać do wcześniej pokrojonych ogórków, cebuli, jabłka i groszku. Całość doprawiamy solą i czarnym pieprzem oraz wymieszać z majonezem i musztardą. Następnie dokładnie mieszamy składniki i przekładamy je do ozdobnego naczynia. Sałatkę jarzynową można przygotować z jednodniowym wyprzedzenie, ale uwaga na domowych łasuchów – sałatka jest przepyszna!

Świąteczne potrawy takie jak sałatka jarzynowa i ryba po grecku są wyjątkowo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają specjalnych przyborów kuchennych, a składniki są ogólnodostępne. Wyjątkowy charakter dań pozwoli cieszyć się magią świąt oraz wyjątkowymi chwilami spędzonymi w gronie najbliższych.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 2 =