Kurczak w sosie śmietanowo-porowym

Kurczak w sosie śmietanowo-porowym

Zapraszam na przepis na kurczaka w aromatycznym i kremowym sosie śmietanowo-porowym. Prosty i niewymagający dużego nakładu pracy pomysł na pyszne danie obiadowe.



Kurczak w sosie śmietanowo-porowym to idealne połączenie mięsa z aromatycznym sosem. Kurczak jest niezwykle soczysty i mięciutki, a sos nadaje całemu daniu wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli nie masz pomysłu na obiad i szukasz czegoś naprawdę pysznego i łatwego w przygotowaniu, to kurczak w sosie śmietanowo-porowym będzie idealnym wyborem.

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 większy por
  • 1 łyżka masła
  • 3 czubate łyżki kwaśniej śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • chilli w płatkach (opcjonalnie)


Przygotowanie

  • Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić papryką słodką, curry, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na rumiano z obu stron.
  • Na osobnej patelni roztopić masło i wrzucić pokrojonego w półplasterki pora. Podsmażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając.
  • Śmietanę wymieszać z mlekiem, kurkumą, szczyptą soli oraz pieprzu.
  • Podsmażonego kurczaka przełożyć na patelnię z porem i całość zalać sosem śmietanowym.
  • Wszystko przemieszać i dusić kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
  • Gotowe danie posypać płatkami chilli.


Kurczak w sosie śmietanowo-porowym przepis
filet z kurczaka w sosie porowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

10 − sześć =