Ogórki przekąskowe to ciekawy pomysł na pyszne przekąski z ogórków na zimę. Jak sama nazwa mówi, takie ogórki to świetna przekąska imprezowa. Same w sobie smakują świetnie i można je zaserwować na talerzu jako przekąska, a takę wykorzystać do koreczków.
Ogórki w miodzie są bardzo proste w przygotowaniu. Dzięki zawartości miodu są słodkawe, a papryka ostra nadaje im nutki pikantności. Takie pikle z ogórków idealnie sprawdzą się na domówkach, spotkaniach z przyjaciółmi, na świętach czy na sylwestra. Do krojenia ogórków użyłam falistego noża, dzięki czemu fajnie wyglądają. Możecie oczywiście użyć zwykłego, jeśli takiego nie posiadacie.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować pyszne ogórki przekąskowe na zimę. Jestem pewna, że zachwycą Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis.
OGÓRKI PRZEKĄSKOWE – PRZEPIS
Liczba porcji: 6 słoików | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2 kg ogórków
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 cebula
Zalewa
- 1100 ml wody
- 200 ml octu spirytusowego 10%
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 200 g cukru
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Do każdego słoika
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie
- Ogórki myjemy i zalewamy do zimną wodą. Moczymy przez 3-4 godziny, dzięki czemu zachowają swoją jędrność.
- Po upływie czasu ogórki kroimy w grube plastry (ok. 1,5 cm). Ja zrobiłam to za pomocą noża falistego, dzięki czemu każdy kawałek jest pofalowany, co fajnie wygląda. Możecie również to zrobić za pomocą zwykłego noża.
- Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy a paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Do garnka przekładamy wszystkie składniki na zalewę, oprócz miodu. Całość zagotowujemy, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do przestygnięcia. Po przestudzeniu dodajemy miód.
- Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki. Potrzebujemy 6 słoików o pojemności ok. 500-600 ml. Do każdego słoika przekładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę. Pokrojoną marchewkę, paprykę oraz cebulę dzielimy na 6 części i również przekładamy do słoików. Następnie wrzucamy pokrojone ogórki.
- Słoiki zalewamy przygotowaną zalewą, mocno zakręcamy i poddajemy procesowi pasteryzacji – 8 minut.
Jak pasteryzować ogórki?
Dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczką, a na niej układamy słoiki, tak by się nie stykały. Następnie zalewamy je wodzą do 3/4 wysokości słoików. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy słoiki z garnka, ustawiając je na blacie do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wynosimy do spiżarni czy piwnicy.