Ogórki przekąskowe do słoików

Ogórki przekąskowe do słoików

Ogórki przekąskowe to ciekawy pomysł na pyszne przekąski z ogórków na zimę. Jak sama nazwa mówi, takie ogórki to świetna przekąska imprezowa. Same w sobie smakują świetnie i można je zaserwować na talerzu jako przekąska, a takę wykorzystać do koreczków.



Ogórki w miodzie są bardzo proste w przygotowaniu. Dzięki zawartości miodu są słodkawe, a papryka ostra nadaje im nutki pikantności. Takie pikle z ogórków idealnie sprawdzą się na domówkach, spotkaniach z przyjaciółmi, na świętach czy na sylwestra. Do krojenia ogórków użyłam falistego noża, dzięki czemu fajnie wyglądają. Możecie oczywiście użyć zwykłego, jeśli takiego nie posiadacie.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować pyszne ogórki przekąskowe na zimę. Jestem pewna, że zachwycą Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis.

OGÓRKI PRZEKĄSKOWE – PRZEPIS


Liczba porcji: 6 słoików | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula

Zalewa

  • 1100 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Do każdego słoika

  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy


Wykonanie

  • Ogórki myjemy i zalewamy do zimną wodą. Moczymy przez 3-4 godziny, dzięki czemu zachowają swoją jędrność.
  • Po upływie czasu ogórki kroimy w grube plastry (ok. 1,5 cm). Ja zrobiłam to za pomocą noża falistego, dzięki czemu każdy kawałek jest pofalowany, co fajnie wygląda. Możecie również to zrobić za pomocą zwykłego noża.
  • Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy a paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Do garnka przekładamy wszystkie składniki na zalewę, oprócz miodu. Całość zagotowujemy, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do przestygnięcia. Po przestudzeniu dodajemy miód.
  • Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki. Potrzebujemy 6 słoików o pojemności ok. 500-600 ml. Do każdego słoika przekładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę. Pokrojoną marchewkę, paprykę oraz cebulę dzielimy na 6 części i również przekładamy do słoików. Następnie wrzucamy pokrojone ogórki.
  • Słoiki zalewamy przygotowaną zalewą, mocno zakręcamy i poddajemy procesowi pasteryzacji – 8 minut.

Jak pasteryzować ogórki?

Dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczką, a na niej układamy słoiki, tak by się nie stykały. Następnie zalewamy je wodzą do 3/4 wysokości słoików. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy słoiki z garnka, ustawiając je na blacie do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wynosimy do spiżarni czy piwnicy.



Ogórki przekąskowe do słoików
Ogórki przekąskowe do słoików


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.1 / 5. Oddanych głosów: 8

Dodaj komentarz

14 − 14 =