Ogórki przekąskowe do słoików

Ogórki przekąskowe do słoików

Ogórki przekąskowe to ciekawy pomysł na pyszne przekąski z ogórków na zimę. Jak sama nazwa mówi, takie ogórki to świetna przekąska imprezowa. Same w sobie smakują świetnie i można je zaserwować na talerzu jako przekąska, a takę wykorzystać do koreczków.



Ogórki w miodzie są bardzo proste w przygotowaniu. Dzięki zawartości miodu są słodkawe, a papryka ostra nadaje im nutki pikantności. Takie pikle z ogórków idealnie sprawdzą się na domówkach, spotkaniach z przyjaciółmi, na świętach czy na sylwestra. Do krojenia ogórków użyłam falistego noża, dzięki czemu fajnie wyglądają. Możecie oczywiście użyć zwykłego, jeśli takiego nie posiadacie.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować pyszne ogórki przekąskowe na zimę. Jestem pewna, że zachwycą Was swoim smakiem. Zapraszam na przepis.

OGÓRKI PRZEKĄSKOWE – PRZEPIS


Liczba porcji: 6 słoików | Czas przygotowania: 60 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula

Zalewa

  • 1100 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Do każdego słoika

  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy


Wykonanie

  • Ogórki myjemy i zalewamy do zimną wodą. Moczymy przez 3-4 godziny, dzięki czemu zachowają swoją jędrność.
  • Po upływie czasu ogórki kroimy w grube plastry (ok. 1,5 cm). Ja zrobiłam to za pomocą noża falistego, dzięki czemu każdy kawałek jest pofalowany, co fajnie wygląda. Możecie również to zrobić za pomocą zwykłego noża.
  • Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy a paseczki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Do garnka przekładamy wszystkie składniki na zalewę, oprócz miodu. Całość zagotowujemy, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do przestygnięcia. Po przestudzeniu dodajemy miód.
  • Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki. Potrzebujemy 6 słoików o pojemności ok. 500-600 ml. Do każdego słoika przekładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę. Pokrojoną marchewkę, paprykę oraz cebulę dzielimy na 6 części i również przekładamy do słoików. Następnie wrzucamy pokrojone ogórki.
  • Słoiki zalewamy przygotowaną zalewą, mocno zakręcamy i poddajemy procesowi pasteryzacji – 8 minut.

Jak pasteryzować ogórki?

Dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczką, a na niej układamy słoiki, tak by się nie stykały. Następnie zalewamy je wodzą do 3/4 wysokości słoików. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8 minut. Po upływie czasu delikatnie wyjmujemy słoiki z garnka, ustawiając je na blacie do góry dnem. Przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie wynosimy do spiżarni czy piwnicy.



Ogórki przekąskowe do słoików
Ogórki przekąskowe do słoików


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.