Sernik ze śliwkami i kruszonką

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Bardzo prosty i przepyszny sernik ze śliwkami, ciasteczkowym spodem i kruszonką. Idealny wypiek na każdą okazję. Przepis na sernik ze śliwkami i kruszonką nie jest skomplikowany, dlatego nawet amator pieczenia sobie z nim poradzi. Sernik jest bardzo lekki i delikatny, a dodatek śliwek sprawia, że ciasto jest soczyste i ma cudowny, owocowy smak. Jeśli tak jak ja lubicie serniki, to koniecznie spróbujcie tego przepisu.



SERNIK ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g sera z wiaderka
  • 500 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszek)
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka skórki z cytryny

Kruszonka

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g cukru


Przygotowanie

Spód:

  • Ciasteczka zmielić na pył w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Mieszanką wylepić spód tortownicy o wymiarach 24 cm i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Kruszonka:

  • Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć w palcach na okruchy. Odstawić na bok.

Masa serowa:

  • W misce umieścić dwukrotnie zmielony twaróg, ser z wiaderka, jogurt naturalny, budyń śmietankowy (proszek), skórkę z cytryny, cukier i cukier wanilinowy. Całość zmiksować do połączenia. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać jajka.
  • Gotową masę serową przelać na podpieczony spód.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Poukładać na masie. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 75 minut, druga półka od dołu.
  • Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.


Sernik ze śliwkami i kruszonką przepis
sernik z kruszonką i śliwkami
sernik z owocami i kruszonką


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem na sernik ze śliwkami i kruszonką krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 25

Dodaj komentarz

piętnaście − 8 =