Ogórki w miodzie to bardzo smaczna przekąska, którą polecam Wam wypróbować, szykując przetwory na zimę. W smaku są słodko-kwaśne, chrupiące i delikatne, bardzo szybko znikają z talerza podczas domowych imprez. Idealnie sprawdzą się do obiadu, a także jak dodatek do przekąsek z grilla.
Przepis na ogórki w miodzie nie jest skomplikowany a dodatkowo szybki w przygotowaniu. Dlatego też, kiedy sezon na ogórki w pełni, warto przygotować kilka słoików na wypróbowanie, a następnie uzupełnić zapasy. Zapraszam na przepis! Pikle z ogórków w miodzie z pewnością Wam posmakują!
OGÓRKI W MIODZIE – PRZEPIS
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 cebula
- 2 łyżeczki gorczycy białej
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
Zalewa
- 1 l wody
- 200 ml octu
- 220 g cukru
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
Wykonanie
- Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy w grube plastry – około 2 cm.
- Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier oraz sól, zagotowujemy, mieszając, by składniki się połączyły i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy miód i mieszamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
- Do czterech słoików (około 700-900 ml) przekładamy 1 liść laurowy, 0,5 ząbka czosnku, 2 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, pokrojoną cebulę oraz ogórki.
- Do słoików przelewamy przestygniętą zalewę i mocno zakręcamy.
- Ogórki pasteryzujemy około 10 minut.
Jak pasteryzować ogórki?
Do dużego garnka wyścielonego ściereczką przekładamy słoiki, tak by się nie stykały. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowujemy, gotujemy około 10 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy słoiki, układamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.