Ogórki w miodzie

Ogórki w miodzie

Ogórki w miodzie to bardzo smaczna przekąska, którą polecam Wam wypróbować, szykując przetwory na zimę. W smaku są słodko-kwaśne, chrupiące i delikatne, bardzo szybko znikają z talerza podczas domowych imprez. Idealnie sprawdzą się do obiadu, a także jak dodatek do przekąsek z grilla.



Przepis na ogórki w miodzie nie jest skomplikowany a dodatkowo szybki w przygotowaniu. Dlatego też, kiedy sezon na ogórki w pełni, warto przygotować kilka słoików na wypróbowanie, a następnie uzupełnić zapasy. Zapraszam na przepis! Pikle z ogórków w miodzie z pewnością Wam posmakują!

OGÓRKI W MIODZIE – PRZEPIS

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki gorczycy białej
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu

Zalewa

  • 1 l wody
  • 200 ml octu
  • 220 g cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej


Wykonanie

  • Ogórki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy w grube plastry – około 2 cm.
  • Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier oraz sól, zagotowujemy, mieszając, by składniki się połączyły i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy miód i mieszamy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
  • Do czterech słoików (około 700-900 ml) przekładamy 1 liść laurowy, 0,5 ząbka czosnku, 2 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy, pokrojoną cebulę oraz ogórki.
  • Do słoików przelewamy przestygniętą zalewę i mocno zakręcamy.
  • Ogórki pasteryzujemy około 10 minut.

Jak pasteryzować ogórki?

Do dużego garnka wyścielonego ściereczką przekładamy słoiki, tak by się nie stykały. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowujemy, gotujemy około 10 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy słoiki, układamy do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.



Ogórki w miodzie przepis
Ogórki w miodzie na zimę
Ogórki w miodzie na zimę


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 63

Dodaj komentarz

2 × pięć =