Klopsiki w Młodej Kapuście



Klopsiki w młodej kapuście

Klopsiki duszone w młodej kapuście to bardzo smaczne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom młodej kapusty i nie tylko. Danie to można przygotować z zaledwie kilku prostych składników, a całość w połączeniu ze sobą wręcz rozpływa się w ustach.

Klopsiki z mięsa mielonego kojarzą mi się z czasami dzieciństwa, bo najlepsze klopsiki szykowała moja babcia. Szczególnie latem, kiedy mieliśmy swoje warzywa z działki, serwowała klopsiki w młodej kapuście, których smak pamiętam do dziś. Pyszne, aromatyczne mięso z dodatkiem młodej kapusty przygotowanej na domowym bulionie to prawdziwy raj dla podniebienia. Niestety nie umiem odwzorować tego przepisu babci w 100% ponieważ tylko ona umiała przygotować takie perfekcyjne klopsiki w młodej kapuście.

Inspirując się przepisem babci, postanowiłam przygotować swoją wersję klopsików w kapuście. Do ich przygotowania użyłam mięsa mielonego z indyka, a same klopsiki zapiekłam w piekarniku, można je oczywiście tradycyjne usmażyć na odrobinie oliwy czy oleju.

Domowe klopsiki są bardzo miękkie, soczyste i delikatne. Nie zawierają one cebulki ani innych dodatków, ponieważ wszystko to znajduje się w kapuście. Nie są ani obtaczane w mące, ani w bułce. Składają się z mięsa i bułki, namoczonej w mleku oraz oczywiście jajka. Całość doprawiana jest solą i pieprzem. Gotowe klopsiki smakują naprawdę rewelacyjnie. Duszone w młodej kapuście, kiedy przejdą jej aromatem, są jeszcze smaczniejsze.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne klopsiki duszone w młodej kapuście. Pyszne i łatwe w przygotowanie danie, które koniecznie musicie przygotować w swoim domu, póki sezon na kapustę trwa. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA KLOPSIKI W MŁODEJ KAPUŚCIE



Składniki na kapustę

  • 1 główka młodej kapusty ok. 600 g
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 250 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka masła

Składniki na klopsy

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

KLOPSIKI

  • Bułkę rozdrobnić na mniejsze kawałki i namoczyć w odrobinie ciepłego mleka. Następnie wymieszać na papkę przy użyciu widelca.
  • Do miseczki przełożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę, całość doprawić solą oraz pieprzem. Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Z gotowego mięsa formować małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego.
  • Tak przygotowane klopsiki można podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy lub zapiec w piekarniku (180 stopni 25 minut).


MŁODA KAPUSTA

  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, a następnie drobno poszatkować przy użyciu szatkownicy lub noża.
  • Cebule udusić na łyżce masła. Po kilku minutach dorzucić do niej marchewkę. Całość dusić przez kilka minut.
  • Po upływie czasu na patelnię wyłożyć posiekaną kapustę, całość zalać bulionem i dusić przez 5-6 minut na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając.
  • Na patelnię wyłożyć przygotowane klopsiki, całość przykryć i dusić przez ok. 10 minut do momentu aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, można dodać odrobinę kurkumy oraz chilli.




Mam nadzieję, że mój przepis na klopsiki w młodej kapuście przypadł Wam do gustu i dopiszecie go do listy swoich ulubionych dań z młodej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa + szesnaście =