![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2021/06/klopsiki-w-mlodej-kapuscie2-769x1024.jpg)
Klopsiki w młodej kapuście
Klopsiki duszone w młodej kapuście to bardzo smaczne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom młodej kapusty i nie tylko. Danie to można przygotować z zaledwie kilku prostych składników, a całość w połączeniu ze sobą wręcz rozpływa się w ustach.
Klopsiki z mięsa mielonego kojarzą mi się z czasami dzieciństwa, bo najlepsze klopsiki szykowała moja babcia. Szczególnie latem, kiedy mieliśmy swoje warzywa z działki, serwowała klopsiki w młodej kapuście, których smak pamiętam do dziś. Pyszne, aromatyczne mięso z dodatkiem młodej kapusty przygotowanej na domowym bulionie to prawdziwy raj dla podniebienia. Niestety nie umiem odwzorować tego przepisu babci w 100% ponieważ tylko ona umiała przygotować takie perfekcyjne klopsiki w młodej kapuście.
Inspirując się przepisem babci, postanowiłam przygotować swoją wersję klopsików w kapuście. Do ich przygotowania użyłam mięsa mielonego z indyka, a same klopsiki zapiekłam w piekarniku, można je oczywiście tradycyjne usmażyć na odrobinie oliwy czy oleju.
Domowe klopsiki są bardzo miękkie, soczyste i delikatne. Nie zawierają one cebulki ani innych dodatków, ponieważ wszystko to znajduje się w kapuście. Nie są ani obtaczane w mące, ani w bułce. Składają się z mięsa i bułki, namoczonej w mleku oraz oczywiście jajka. Całość doprawiana jest solą i pieprzem. Gotowe klopsiki smakują naprawdę rewelacyjnie. Duszone w młodej kapuście, kiedy przejdą jej aromatem, są jeszcze smaczniejsze.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne klopsiki duszone w młodej kapuście. Pyszne i łatwe w przygotowanie danie, które koniecznie musicie przygotować w swoim domu, póki sezon na kapustę trwa. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA KLOPSIKI W MŁODEJ KAPUŚCIE
Składniki na kapustę
- 1 główka młodej kapusty ok. 600 g
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 250 ml bulionu
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła
Składniki na klopsy
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Wykonanie
KLOPSIKI
- Bułkę rozdrobnić na mniejsze kawałki i namoczyć w odrobinie ciepłego mleka. Następnie wymieszać na papkę przy użyciu widelca.
- Do miseczki przełożyć mięso mielone, dodać jajko, bułkę, całość doprawić solą oraz pieprzem. Całość mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z gotowego mięsa formować małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego.
- Tak przygotowane klopsiki można podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy lub zapiec w piekarniku (180 stopni 25 minut).
MŁODA KAPUSTA
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, a następnie drobno poszatkować przy użyciu szatkownicy lub noża.
- Cebule udusić na łyżce masła. Po kilku minutach dorzucić do niej marchewkę. Całość dusić przez kilka minut.
- Po upływie czasu na patelnię wyłożyć posiekaną kapustę, całość zalać bulionem i dusić przez 5-6 minut na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając.
- Na patelnię wyłożyć przygotowane klopsiki, całość przykryć i dusić przez ok. 10 minut do momentu aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, można dodać odrobinę kurkumy oraz chilli.
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2021/06/klopsiki-w-mlodej-kapuscie-769x1024.jpg)
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2021/06/klopsiki-w-mlodej-kapuscie1-769x1024.jpg)
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2021/06/klopsiki-w-mlodej-kapuscie3.jpg)
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2021/06/klopsiki-w-mlodej-kapuscie4-769x1024.jpg)
![](https://przepiski.pl/wp-content/uploads/2021/06/klopsiki-w-mlodej-kapuscie5-769x1024.jpg)
Mam nadzieję, że mój przepis na klopsiki w młodej kapuście przypadł Wam do gustu i dopiszecie go do listy swoich ulubionych dań z młodej kapusty.