Ogórki z chilli to coś dla miłośników ostrych smaków. Ogórki wychodzą ostro-słodkie. Oczywiście ilość chilli możecie dobierać pod swój smak, w zależności od tego, jaki poziom ostrości lubicie.
Takie ogórki z chilli idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także na kanapki. U nas w domu serwujemy je również na talerzyku w formie przekąski na domowych imprezach i każdy chętnie po nie sięga. Polecam Wam wypróbować przepis, bo ogóreczki są naprawdę rewelacyjnie!
OGÓRKI Z CHILLI – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 x 800 ml | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2 kg małych ogórków
- 2 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki soli
- 120 ml oleju
- 500 g cukru
- 350 ml octu
Wykonanie
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki.
- Do garnka przekładamy pokrojone ogórki, zasypujemy je solą i odstawiamy na 5 godzin, by puściły sok. Po tym czasie zlewamy sok i dodajemy do ogórków olej, chilli, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W osobnym garnku zagotowujemy ocet z cukrem. Przestygniętą zalewą zalewamy ogórki i odstawiamy na całą noc.
- Kolejnego dnia ogórki przekładamy do słoików i zalewamy zalewą tak, by całe były zakryte. Słoiki szczelnie zakręcić i zapasteryzować.
- Jak pasteryzować ogórki: Na dno garna wyłożyć ściereczkę i poukładać ogórki. Zalać wodą do 3/4 wysokości i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut. Po upływie czasu wyjąć z garnka i poustawiać do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.