Racuchy ze śliwkami

Racuchy ze śliwkami

Przepis na lekkie i puszyste racuchy ze śliwkami na kefirze. Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie placuszki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację.



Ponieważ racuchy w tym wydaniu nie zawierają drożdży, to nie czekamy na wyrośnięcie ciasta. Nie potrzebujemy nawet miksera! Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i gotowe. Do tego śliwki zatopione w cieście i mamy pyszną przekąskę, której nikt się nie oprze. Serdecznie zachęcam do wykorzystania tego przepisu na pyszne racuchy ze śliwkami!

RACUCHY ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: ok. 16 placuszków

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka kefiru
  • ok. 10 śliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Przygotowanie

  • Do miski przełożyć mąkę, cukier wanilinowy, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać sypkie składniki.
  • Następnie dodać kefir oraz jajka. Całość ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  • Śliwki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
  • Patelnię dobrze rozgrzać i posmarować cienko olejem.
  • Przy pomocy chochli nakładać porcje ciasta na patelnię. Na każdym placku ułożyć po 3-4 plasterki śliwek.
  • Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron na rumiano.
  • Po usmażeniu wszystkich placuszków posypać cukrem pudrem.


racuchy przepis
pyszne racuchy z owocami


Poniżej mamy dla Was dodatkowo krótki filmik, w którym zobaczycie jak krok po kroku zostały przygotowane te pyszne racuchy ze śliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 4 =