Ogórki z chilli

Ogórki z chilli

Ogórki z chilli to coś dla miłośników ostrych smaków. Ogórki wychodzą ostro-słodkie. Oczywiście ilość chilli możecie dobierać pod swój smak, w zależności od tego, jaki poziom ostrości lubicie.



Takie ogórki z chilli idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, a także na kanapki. U nas w domu serwujemy je również na talerzyku w formie przekąski na domowych imprezach i każdy chętnie po nie sięga. Polecam Wam wypróbować przepis, bo ogóreczki są naprawdę rewelacyjnie!

OGÓRKI Z CHILLI – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 x 800 ml | Czas przygotowania: 1 godzina | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 2 kg małych ogórków
  • 2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 120 ml oleju
  • 500 g cukru
  • 350 ml octu


Wykonanie

  • Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki.
  • Do garnka przekładamy pokrojone ogórki, zasypujemy je solą i odstawiamy na 5 godzin, by puściły sok. Po czasie zlewamy sok i dodajemy do ogórków olej, chilli, paprykę słodką oraz przeciśniętym przez praskę czosnek.
  • W osobnym garnku zagotowujemy ocet z cukrem. Przestygniętą zalewą zalewamy ogórki i odstawiamy na całą noc.
  • Kolejnego dnia ogórki przekładamy do słoików i zalewamy zalewą, tak by całe były zakryte. Słoiki szczelnie zakręcić i zapasteryzować.
  • Jak pasteryzować ogórki: Na dno garna wyłożyć ściereczkę i poukładać ogórki. Zalać wodą do 3/4 wysokości i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut. Po upływie czasu wyjąć z garnka i poustawiać do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do całkowitego przestygnięcie.


Ogórki z chilli
Ogórki z chilli
Ogórki z chilli


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.