Pączki pieczone to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków smażonych na głębokim tłuszczu. Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jakie są niezdrowe i kaloryczne. Wiadomo, czas od czasu można sobie pozwolić na tradycyjnego pączka. Polecam Wam jednak wypróbowanie mojego przepisu na pieczone pączki!
Pączki pieczone w papilotkach smakują naprawdę świetnie. Nie będę Was oszukiwać, nie smakują identycznie jak tradycyjne pączki smażone, jednak nieco przypominają ich smak, ponieważ przygotowane są z tego samego ciasta. Kolejny etap, czyli obróbka jest nieco inny, bo tradycyjne pączki się smaży, a moje są upieczone w papilotkach.
Jak dla mnie są dużo lepsze niż wersja smażona. Pączki pieczone są bardzo puszyste, mięciutkie i co najważniejsze nie ociekają tłuszczem. Moja rodzinka bardzo polubiła pączki pieczone i bardzo często je robię, zamiast tych smażonych. Polecam i Wam wypróbować ten przepis, a przekonacie się sami, że zdrowo również może oznaczać smacznie. Zapraszam!
PĄCZKI PIECZONE W PAPILOTKACH – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 10 g drożdży instant
- 100 g drobnego cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
Dodatkowo
- marmolada
- cukier puder
- jajko (do smarowania)
Wykonanie
- Do miski przesypujemy łyżkę cukru, ciepłe (niegorące) mleko oraz suche drożdże. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Po upływie czasu do zaczynu dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, sól oraz przesianą mąkę. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub robotem, międzyczasie wlewamy płynne (przestygnięte) masło. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto będzie dosyć klejące, ale nie martwcie się, takie ma być.
- Gotowe ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W międzyczasie przygotowujemy stolnicę, posypujemy ją mąką. Kiedy ciasto już wyrośnie, odrywamy kawałki ciasta (najlepiej robić to za pomocą łyżki. Każdą porcję ciasta delikatnie zagniatamy na stolnicy, formując placek. Na środek nakładamy porcję marmolady i zlepiamy brzegi, formując kulkę.
- Na blaszkę do muffinek wykładamy papilotki, a w nich układamy pączki.
- Blaszkę z pączkami odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
Polecam!!! Zrobiłam bez nadzienia, nie miałam blaszki do muffinek, ale mimo to moim maluchom smakowały bardzo😀 mi też😉