Pieczone Pączki z Budyniem



Tym razem na tłusty czwartek proponuję Wam odchudzoną wersję pączków, podawanych w formie małych, słodkich bułeczek.

Pączki te nie są smażone na głębokim tłuszczu jak w przypadku tradycyjnych pączków, lecz pieczone w piekarniku. Nadzienie stanowi kremowy budyń, który nadaje im wyjątkowego smaku.

Pączki są delikatne i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Ze względu na to, że nie są ona smażone, lecz pieczone, można nazwać je dietetycznymi.

We wcześniejszym wpisie prezentowałam Wam pieczone pączki z marmoladą, teraz pora na wersję z budyniem.

PRZEPIS NA PIECZONE PĄCZKI Z BUDYNIEM

Porcja na ok 40 sztuk 

Składniki

CIASTO

  • 550 g mąki pszennej typu 450
  • 14 g drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli


NADZIENIE

  • 800 ml mleka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 2 budynie wanilinowe – 80g proszku

DODATKOWO

  • jajko – do posmarowania 

Sposób przygotowania

  • Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

  • Mąkę przesiać na stolnicę dodać, cukier, sól, masło, jaja i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę.

  • Budyń przygotować zgodnie z  instrukcją, dodając jednak 800 ml mleka. 

  • Ciasto przełożyć na stolnice. Rozwałkować na grubość  pół centymetra.

  • Przy pomocy szklanki wykrawać  koła. Na każde kółeczko nałożyć sporą łyżeczkę  budyniu, uformować kulkę. 



  • Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 

  • Odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.

  • Posmarować roztrzepanym jajkiem.



  • Piec w 180ºC, czas ok. 10 minut, grzanie góra-dół


1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *