Paluchy makowe to pomysł na szybką i słodką przekąskę. Świetnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Poradzi sobie z nimi nawet osoba początkująca w kuchni, a smakiem z pewnością zachwycą wszystkich gości.
Przepis na paluchy makowe jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników i nie więcej niż 10 minut pracy. Takie paluchy z makiem będą również oryginalną przekąską na świątecznym stole.
ŚWIDERKI MAKOWE PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 15 min. | Liczba porcji: 8 sztuk
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 300 g masy makowej
- 1 żółtko
Przygotowanie
- Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż krótszego boku.
- Na jednym kawałku ciasta równomiernie rozprowadzić masę makową i całość przykryć drugim kawałkiem.
- Następnie ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek chwycić po obu końcach i zawinąć w spiralę.
- Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15 minut.