Tortilla z Kurczakiem i Guacamole



Tortilla z kurczakiem i pieczarkami z dodatkiem guacamole na bazie groszku to idealne połączenie, tworzące pożywne i bardzo smaczne danie. Ta nieoczywista kombinacja składników połączona ze sobą w pszennym placku daje nam smaczną potrawę o wyjątkowym smaku.

Jeśli szukacie pomysłu na pyszne i pożywne danie, tortilla z kurczakiem i guacamole będzie idealną opcją. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie tortilli nie zajmuje dużo czasu.

Bardzo ciekawy jest sposób składania samej tortilli. Placek rozkładamy na płasko i nadcinamy z jednej strony ku środkowi. Wówczas nasza tortilla dzieli się tak jakby na 4 części. Na każdej z nich rozkładamy inny składnik, następnie składamy po kolei, każdą część, tworząc tak jakby „trójkątną” kanapkę.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszną tortillę z kurczakiem i guacamole. Na pewno będziecie zachwyceni jej smakiem.



PRZEPIS NA TORTILLĘ Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE

Składniki

*na 5 tortilli

  • 5 placków tortilli wieloziarnistej
  • 2 pomidory
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 500 g fileta z kurczaka
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 limonki

Przygotowanie

  • Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w paseczki. Cebule kroimy w kostkę.
  • Całość umieszczamy na patelni, dodajemy pieprz, sól, łyżkę masła i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki zmniejszą objętość, zdejmujemy pokrywkę, dusimy, aż nadmiar wody odparuje.
  • Kurczaka kroimy w paseczki, przyprawimy pieprzem, solą, słodką papryką, curry. Smażymy na łyżce oliwy.
  • Placek tortilli przecinamy w na 1/2 długości (tak jak na zdjęciu). Na każdą ćwiartkę tortilli nakładamy inne produkty, dzięki temu lepiej będzie się zawijać. Na ćwiartce, którą będziemy zawijać jako ostatnią najlepiej umieścić guacamole, dzięki temu tortilla nie będzie się rozjeżdżać.


  • Gotową tortillę zawijamy w folię aluminiową i podgrzewamy na patelni, przykrytej pokrywką, po kilka minut z obu stron.





1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.