Deser Banoffee

Deser banoffee to słodka przekąska z dodatkiem bananów, masy krówkowej i bitej śmietany. Inspirowany popularnym ciastem banoffee pie, które z pewnością każdy z Was zna.



Ten smaczny deser banoffee można przygotować w ekspresowym tempie, a co najważniejsze, zaraz po zrobieniu można go zjeść. Oczywiście schłodzony w lodówce smakuje lepiej, ponieważ smaki się nieco przegryzą, ale od razu po zrobieniu również jest pyszny!

Deser banoffee jest bardzo smaczny, szybki i co najważniejsze łatwy do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

DESER BANOFFEE – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 150 g herbatników
  • 3 banany
  • 200 g masy krówkowej
  • 330 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • gorzka czekolada do dekoracji
  • 2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie

  • Herbatniki drobno pokruszyć, najlepiej za pomocą tłuczka do mięsa.
  • Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • Do 4 szklanek przełożyć po łyżce ciasteczek. Następnie wyłożyć masę krówkową, a na niej ułożyć plastry bananów, opierając je o ścianki szklanki. Wyłożyć porcję masy śmietankowej.
  • Na śmietance ułożyć kolejną warstwę pokruszonych herbatników, na nich masę krówkową, banany oraz pozostałą śmietankę. Wierzch posypać posiekaną czekoladą.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 15

Dodaj komentarz

20 − trzynaście =