Deser Banoffee

Deser banoffee to słodka przekąska z dodatkiem bananów, masy krówkowej i bitej śmietany. Inspirowany popularnym ciastem banoffee pie, które z pewnością każdy z Was zna.



Ten smaczny deser banoffee można przygotować w ekspresowym tempie, a co najważniejsze, zaraz po zrobieniu można go zjeść. Oczywiście schłodzony w lodówce smakuje lepiej, ponieważ smaki się nieco przegryzą, ale od razu po zrobieniu również jest pyszny!

Deser banoffee jest bardzo smaczny, szybki i co najważniejsze łatwy do zrobienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

DESER BANOFFEE – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 100 g herbatników
  • 3 banany
  • 200 g masy krówkowej
  • 330 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • gorzka czekolada do dekoracji
  • 2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie

  • Herbatniki drobno pokruszyć, najlepiej za pomocą tłuczka do mięsa.
  • Banany obrać, pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  • Do 4 szklanek przełożyć po łyżce ciasteczek. Następnie umieścić masę krówkową a na niej ułożyć plastry bananów, opierając je o ścianki szklanki. Kolejna warstwa to śmietanka.
  • Na śmietance ułożyć kolejną warstwę pokruszonych herbatników, na nich masę krówkową, banany oraz śmietankę. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

3 × pięć =