Paluchy makowe

Paluchy makowe

Paluchy makowe to pomysł na szybką i słodką przekąskę. Świetnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Poradzi sobie z nimi nawet osoba początkująca w kuchni, a smakiem z pewnością zachwycą wszystkich gości.



Przepis na paluchy makowe jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników i nie więcej niż 10 minut pracy. Takie paluchy z makiem będą również oryginalną przekąską na świątecznym stole.

ŚWIDERKI MAKOWE PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 15 min. | Liczba porcji: 8 sztuk

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 300 g masy makowej
  • 1 żółtko


Przygotowanie

  • Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż krótszego boku.
  • Na jednym kawałku ciasta równomiernie rozprowadzić masę makową i całość przykryć drugim kawałkiem.
  • Następnie ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek chwycić po obu końcach i zawinąć w spiralę.
  • Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15 minut.


Świderki z makiem
makowe świderki


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

11 − dziewięć =