Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Propozycja na pyszny i prosty obiad z papryki, mięsa mielonego i kaszy. Idealny do przygotowania na dwa dni lub więcej!



Papryka faszerowana mięsem mielonym to bardzo proste, a zarazem smaczne i sycące danie, które z pewnością posmakuje rodzinie. Składniki są łatwo dostępne, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smaku jest całe mnóstwo! Danie można przygotować wcześniej w większej ilości na raz, a później tylko odgrzać na szybko w piekarniku czy w kuchence mikrofalowej. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy i kolorowy obiad, ten przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym sprawdzi się idealnie.

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS

Składniki

  • 3 duże papryki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g kaszy
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1 cebula
  • 100 g sera typu mozzarella
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • słodka papryka
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu.

3. Mięso mielone przyprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Wrzucić na patelnię z cebulą i smażyć do zarumieniana.

4. Kolejno wlać na patelnię krojone pomidory z puszki i dodać kukurydzę. przyprawić słodką papryką i suszonym oregano. Całość wymieszać i dusić na niedużym ogniu przez kilka minut.

5. Na koniec do mięsa dodać ugotowaną kaszę i wymieszać.

6. Papryki umyć, przekroić na pół i wykroić ze środka gniazda nasienne. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i napełnić farszem. Posypać startym serem.

7. Papryki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 30 minut.



papryka faszerowana mięsem mielonym przepis
papryki z mięsem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

osiem − osiem =