Domowy paprykarz z tuńczykiem

Paprykarz z tuńczykiem

Domowy paprykarz z tuńczykiem to świetny pomysł na pyszną pastę kanapkową, idealną na śniadanie, kolację i nie tylko. Taki paprykarz można przygotować przez cały rok z kilku prostych i ogólnodostępnych składników.  Świetnie smakuje serwowany ze świeżym pieczywem a także na waflach ryżowych czy grzankach. 



Taki domowy paprykarz jest dużo smaczniejszy i zdrowszy niż gotowe paprykarze ze sklepu. Nawet mojej dzieciaki, które nie lubią paprykarza bardzo chętnie zjadają ten, który przygotowałam.

Poniżej w kilku krokach przygotowałam dla Was listę składników oraz instrukcję, jak przygotować domowy paprykarz z tuńczykiem. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM


Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 50 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy do niej marchewkę. Całość dusimy przez 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup.
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy.
  • Zawartość patelni mieszamy z ryżem i tuńczykiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, chilli i papryką słodką. Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem.


Paprykarz z tuńczykiem przepis
Paprykarz z tuńczykiem przepis
Paprykarz z tuńczykiem przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

cztery × cztery =