Domowy paprykarz z tuńczykiem to świetny pomysł na pyszną pastę kanapkową, idealną na śniadanie, kolację i nie tylko. Taki paprykarz można przygotować przez cały rok z kilku prostych i ogólnodostępnych składników. Świetnie smakuje serwowany ze świeżym pieczywem a także na waflach ryżowych czy grzankach.
Taki domowy paprykarz jest dużo smaczniejszy i zdrowszy niż gotowe paprykarze ze sklepu. Nawet mojej dzieciaki, które nie lubią paprykarza bardzo chętnie zjadają ten, który przygotowałam.
Poniżej w kilku krokach przygotowałam dla Was listę składników oraz instrukcję, jak przygotować domowy paprykarz z tuńczykiem. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM
Czas przygotowania: 20 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 50 g ryżu
- 1 puszka tuńczyka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy do niej marchewkę. Całość dusimy przez 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup.
- Tuńczyka odsączamy z zalewy.
- Zawartość patelni mieszamy z ryżem i tuńczykiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem, chilli i papryką słodką. Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem.