Sałatka kongresowa

Sałatka kongresowa

Sałatka kongresowa zawdzięcza swoją nazwę temu, że wygląda bardzo elegancko i okazale. Dzięki zawartości buraka ma piękny i soczysty kolor, który świetnie odbija się od zielonej sałaty i sera feta. Dzięki zawartości słonecznika sałatka jest chrupka, a jej smak podkreśla delikatny sos na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i musztardy.



Zapraszam wszystkich miłośników lekkich i delikatnych sałatek do wypróbowania pysznej sałatki kongresowej. Będzie idealnym wyborem na domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi czy na święta. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Zapraszam!

SAŁATKA KONGRESOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 3 gotowane buraki czerwone
  • 100 g sera feta
  • 100 g miksu sałat
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy


Wykonanie

  • Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę.
  • Ser feta również kroimy w kostkę.
  • Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i musztardą.
  • Do miski przekładamy rukolę, pokrojone w kostkę buraki, ser feta, słonecznik i przygotowany sos. Całość delikatnie mieszamy.


Sałatka kongresowa
Sałatka kongresowa przepis


1 komentarz

  1. Bardzo dobra sałatka Wykonuje się błyskawicznie Dodałam do niej kaszę bulgur Super przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *