Perfekcyjne kotlety schabowe

Kotlety schabowe to tradycja naszej polskiej kuchni. Tradycyjny kotlet schabowy w chrupiącej panierce, z dodatkiem ziemniaków i surówki to najbardziej lubiane przez Polaków danie. Nic dziwnego, bo potrawa ta smakuje naprawdę świetnie.



Kotlety schabowe, są naprawdę łatwe w przygotowaniu i jestem pewna, że większość z Was miało okazję chociaż raz przygotowywać je w swoim domu. Mimo iż danie to jest bardzo popularne, wiele osób zastanawia się jak przygotować perfekcyjne kotlety schabowe? Nie ma tutaj nic skomplikowanego, ale warto skorzystać z poniżej receptury, która sprawi, że kotlety będą fenomenalne!

Poniżej znajdziecie dokładny przepis na idealne kotlety schabowe. Wszystko dokładnie krok po kroku opisałam, tak bym nikt nie miał trudności z ich przygotowaniem. Zapraszam na przepis!

PERFEKCYJNE KOTLETY SCHABOWE – PRZEPIS


Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 600 g schabu bez kości
  • mleko
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Mięso pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Najlepiej jednak poprosić w sklepie o pokrojenie schabu na plasterki. Kawałki mięsa rozbić na cienkie filety. Najlepiej do tego użyć metalowego tłuczka z wytłoczoną krateczką. Roztłuczone plastry mięsa, można pokroić na mniejsze kawałki, bądź zostawić takie duże. Ja zazwyczaj dzielę na mniejsze porcje, ze względu na dzieciaki 🙂
  • Filety moczyć w mleku z dodatkiem soli i pieprzu, przez około 2 godziny. Najlepiej jednak namoczyć je dzień wcześniej i zostawić na całą noc.
  • Po upływie czasu, filety wyjąć z mleka, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Doprawić odrobiną soli i pieprzu.
  • Na 3 talerze wyłożyć kolejno mąkę, jajko, które należy roztrzepać za pomocą widelca oraz bułkę tartą. Kawałki mięsa panierować kolejno w mące, jajku i bułce, następnie smażyć na patelni z rozgrzanym wcześniej tłuszczem.
  • Gotowe schabowe serwować z tradycyjnymi ziemniaczkami i mizerią.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć + dziewięć =