Pizzerinki – Mini Pizze



Domowe pizzerinki, inaczej mini pizzę, to idealny pomysł na smaczne imprezowe przekąski, kiedy spodziewamy się gości. Możemy je także przygotować w formie kolacji i zjeść z drugą połówką podczas seansu filmowego.

Pizzerinki smakują prawie tak samo, jak tradycyjna pizza, jedynie różnią się od niej rozmiarem. Dzięki temu są one bardziej poręczne i łatwiejsze w konsumpcji.

Właśnie dlatego domowe pizzerinki to idealna opcja na spotkania ze znajomymi, smaczna kolacja, a także posiłek do pracy. Można je zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą na wynos. Jestem pewna, że każdy będzie Wam zazdrościć takiego śniadanka.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne domowe pizzerinki drożdżowe, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zobaczcie sami!

PRZEPIS NA PIZZERINKI – MINI PIZZE

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 130 ml wody
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 jajko
  • 9 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli


Dodatki:

  • kukurydza 
  • szynka z kurczaka w plasterkach – 200 g
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk 
  • oliwki 
  • ser żółty w plasterkach 200 g 
  • 1/4 papryki

Przygotowanie:

  • W dużej misce umieścić letnią wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 20 minut.
     
  • Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć wilgotną  ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. 

  • Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek.

  • Wykrawać kołeczka przy pomocy szklanki.  

  • Na każdym kółeczku umieścić 1/2 łyżeczki ketchupu i dokładnie  rozsmarować. 
  • Szynkę, ser, paprykę  kroimy w kostkę, pomidorki i oliwki w paseczki. Umieszczamy na pizzerinach. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra/dół i pieczemy przez 18 minut.  




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.