Lubicie lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasta? Postawcie na placek truskawkowy z masą budyniowa i galaretką. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- pół kostki masła
Galaretka:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 kg truskawek
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowy dodajemy cukier, i żółtka.
- Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym i delikatnie mieszamy.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Masa budyniowa:
- Zagotowujemy 400 ml mleka z cukrem.
- Pozostałe mleko mieszamy z mąką, żółtkami, cukrem i budyniem, po czym wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia.
- Pozostawiamy do wystygnięcia.
- Masło ucieramy, stopniowo dodając po łyżce masy budyniowej.
Galaretka:
- Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i odstawiamy do stężenia.
Na wystygnięty biszkopt wykładamy masę, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.