Szybki jabłecznik z kruszonką

Szybki jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik na kruszonce to rewelacyjne ciasto, które zachwyci każdego bez wyjątku. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale także łatwe i szybkie do zrobienia.



Ten domowy jabłecznik na kruszonce idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionej kawy, a w sezonie jesiennym, kiedy jabłek pod dostatkiem do filiżanki rozgrzewającej herbaty. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto.

SZYBKI JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej 
  • 7 jaj
  • 70 g masła 
  • ¾ szklanki drobnego cukru 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Kruszonka

  • 175 g mąki
  • 100 g masła 
  • 100 g cukru

Dodatkowo

  • 1 kg jabłek
  • ½ łyżeczki cynamonu 


Wykonanie

  • Jajka w całości wbić do miski i ubić na pianę. Dodać cukier, ponownie ubijać aż cukier się rozpuści. 
  • Kolejno wsypać mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i delikatnie wymieszać. 
  • 1 kg jabłek obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). Jabłka oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać. 
  • Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.
  • Ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm, wyłożyć na nie jabłka z cynamonem. Całość ozdobić kruszonką.
  • Piec w 180 stopniach przez ok. 55 min.


Szybki jabłecznik z kruszonką
Szybki jabłecznik z kruszonką


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

osiemnaście − 17 =