
Jabłecznik z kruszonką to rewelacyjne ciasto, które zachwyci każdego bez wyjątku. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale także łatwe i szybkie do zrobienia. To ciasto z jabłkami idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionej kawy, a w sezonie jesiennym, kiedy jabłek pod dostatkiem do kubka rozgrzewającej herbaty.
Dlaczego warto upiec jabłecznik z kruszonką?
– Ciasto jest przepyszne i pięknie pachnie.
– Nie wymaga skomplikowanych składników i dużo pracy.
– Doskonale sprawdzi się na każdą okazję.
Jabłecznik z kruszonką to wypiek, który warto wypróbować. Wilgotne i puszyste ciasto, aromatyczne jabłka pachnące cynamonem i kruszonka, która przyjemnie chrupie przy każdym kęsie. Pyszne połączenie, które nigdy się nie nudzi.
SZYBKI JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 7 jaj (temp. pokojowa)
- 70 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 175 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
Dodatkowo
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
- Jajka w całości wbić do miski i ubić na pianę. Dodać cukier, ponownie ubijać aż cukier się rozpuści.
- Kolejno wsypać mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i delikatnie wymieszać.
- Jabłka obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). Oprószyć je cynamonem i dokładnie wymieszać.
- Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, następnie wyłożyć na nie jabłka z cynamonem. Całość posypać kruszonką.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 50 min, do suchego patyczka.







