Szybki jabłecznik z kruszonką

Szybki jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką to rewelacyjne ciasto, które zachwyci każdego bez wyjątku. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale także łatwe i szybkie do zrobienia. To ciasto z jabłkami idealnie sprawdzi się jako dodatek do ulubionej kawy, a w sezonie jesiennym, kiedy jabłek pod dostatkiem do kubka rozgrzewającej herbaty.



Dlaczego warto upiec jabłecznik z kruszonką?

– Ciasto jest przepyszne i pięknie pachnie.

– Nie wymaga skomplikowanych składników i dużo pracy.

– Doskonale sprawdzi się na każdą okazję.

Jabłecznik z kruszonką to wypiek, który warto wypróbować. Wilgotne i puszyste ciasto, aromatyczne jabłka pachnące cynamonem i kruszonka, która przyjemnie chrupie przy każdym kęsie. Pyszne połączenie, które nigdy się nie nudzi.

SZYBKI JABŁECZNIK Z KRUSZONKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej 
  • 7 jaj (temp. pokojowa)
  • 70 g roztopionego masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła 
  • 100 g cukru

Dodatkowo

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu 


Wykonanie

  1. Jajka w całości wbić do miski i ubić na pianę. Dodać cukier, ponownie ubijać aż cukier się rozpuści. 
  2. Kolejno wsypać mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i delikatnie wymieszać. 
  3. Jabłka obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). Oprószyć je cynamonem i dokładnie wymieszać. 
  4. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
  5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, następnie wyłożyć na nie jabłka z cynamonem. Całość posypać kruszonką.
  6. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 min, do suchego patyczka.


Szybki jabłecznik z kruszonką
Szybki jabłecznik z kruszonką


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.8 / 5. Liczba głosów: 144

Dodaj komentarz

jeden − 1 =