Kanapka z Jajkiem w Koszulce



Płynne jajko to zdecydowanie klasyk kulinarny. Jest bardzo prostym sposobem na zdrowe i szybkie śniadanie. Jajko w koszulce nie jest skomplikowane w przygotowaniu, trzeba tylko pamiętać, by woda w garnku nie bulgotała, ponieważ całe białko się rozpadnie.

Dobór składników zależy od upodobań kulinarnych, my postawiliśmy na zdrową wersję tej przekąski.

Składniki:

  • jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pełnoziarnista bułka (w tym przypadku bułka z Lidla),
  • pomidor,
  • cebula,
  • ogórek korniszony,
  • kilka plasterków szynki,
  • plaster sera mozzarella,
  • musztarda,
  • ketchup,
  • bazylia.


Przygotowanie:

  • Garnek wypełniamy w 3/4 pojemności wodą, dodajemy sól. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz i wbijamy jajko. Delikatnie łyżką staramy się białkiem obtoczyć żółtko.
  • Gotujemy 4-5 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Bułkę rozkrawamy, kładziemy na nią szynkę i ser, a następnie podpiekamy w tosterze lub piekarniku.
  • Warzywa kroimy (wystarczą 2-3 plasterki). Podpieczoną bułkę smarujemy musztardą i ketchupem. Wykładamy bazylią i skrojonymi warzywami. Gotowe jajko aplikujemy na warzywa. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.