Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to bardzo prosty do zrobienia deser na każdą okazję. Uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli. Blok jest intensywnie czekoladowy i tak pyszny, że wprost nie można mu się oprzeć.



Przepis na blok czekoladowy jest banalny, dlatego nawet najmniej doświadczone osoby w kuchni z pewnością poradzą sobie z jego przygotowaniem. Blok czekoladowy oprócz tego, że obłędnie smakuje to również świetnie prezentuje się na stole. Bez wątpienia sprawdzi się na imprezach, niedzielnej kawce czy świętach. Jeśli kochasz ciasta czekoladowe to będzie dla Ciebie strzał w dziesiątkę.

BLOK CZEKOLADOWY PRZEPIS

Czas przygotowania: 15-20 minut | Liczba porcji: tortownica 18 cm

Składniki

  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • 400 g mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • 80 g orzechów ziemnych
  • 4 łyżki kakao


Przygotowanie

  • Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier, mleko i kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do momentu aż składniki się połączą, a cukier całkowicie rozpuści.
  • Rondelek ściągamy z ognia i odstawiamy na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia.
  • Następnie do masy stopniowo dodajemy mleko w proszku i miksujemy na średnich obrotach miksera. Mieszać do momentu otrzymania jednolitej masy.
  • Kolejno do masy czekoladowej wsypujemy pokruszone herbatniki oraz posiekane orzeszki.
  • Całość dokładnie mieszamy łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Przekładamy masę czekoladową i wyrównujemy.
  • Blok wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy z formy i kroimy. Smacznego!


domowy blok czekoladowy
blok czekoladowy przepis


Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować ten pyszny blok czekoladowy.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − 16 =