Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto z musem truskawkowym

Dzisiaj propozycja na lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto z musem truskawkowym. Idealne na letnie dni do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Doskonale sprawdzi się też jako słodki poczęstunek dla gości.



Przepis na ciasto z musem truskawkowym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy czy skomplikowanych składników. Ciasto składa się z biszkoptu przełożonego musem truskawkowym i masą śmietankową. Wierzch ciasta zdobi pokruszona czekolada gorzka. Zamiast truskawek możemy użyć także innych owoców np.: malin, borówek, wiśni. Ciasto z musem truskawkowym doskonale się kroi i pięknie prezentuje się na stole. Gwarantuję, że każdy będzie chciał go spróbować.

CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Mus truskawkowy

  • 1 kg mrożonych truskawek
  • 200 ml wody
  • 2 galaretki truskawkowe (proszek)

Masa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + 70 ml wody

Dodatkowo

  • 50 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na puszystą pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kolejno dodać żółtka, jedno po drugim.
  • Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Mus truskawkowy

  • Mrożone truskawki przesypać na patelnię, dodać 200 ml wody i całość dusić pod przykryciem aż owoce zmiękną.
  • Następnie wsypać galaretki truskawkowe, wymieszać i odstawić do przestygnięcia oraz lekkiego stężenia.
  • Mus wyłożyć na przestygnięty biszkopt i wyrównać.

Masa śmietankowa

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na koniec wlać przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
  • Masę śmietankową wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.


Ciasto z musem truskawkowym przepis
Ciasto z musem truskawkowym na biszkopcie
Ciasto z musem truskawkowym i kremem śmietankowym


Poniżej znajdziecie krótki filmik z przygotowaniem ciasta z musem truskawkowym krok po kroku. Miłego oglądania!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 16

Dodaj komentarz

2 × trzy =