Łatwy i szybki przepis na zupę ogórkową. Będzie idealnym pomysłem na obiad, kiedy macie ochotę zjeść coś ciepłego, a czas nie pozwala Wam na przygotowanie bardziej pracochłonnego posiłku.
Składniki:
5 ogórków kiszonych,
4 ziemniaki,
2,5 l wody,
1 marchewka,
pół kostki serka topionego,
1 mała cebula,
natka pietruszki,
kostka rosołowa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroimy na drobną kostkę. Marchew i ogórki ścieramy na tarce.
Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową, ziemniaki, sól i pieprz do smaku oraz natkę pietruszki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
Cebulę szklimy na odrobinie masła, ogórki ścieramy na tarce i wszystko dodajemy do gotującej się zupy.
Odlewamy odrobinę zupy i blendujemy w niej serek topiony, całość wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut.