Ciasto Princessa Zebra

Ciasto Princessa Zebra


Ciasto princessa zebra to kolejny smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. To przekładane ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie. Masa śmietanową z dodatkiem białej czekolady, przełożona kakaowymi herbatnikami i dżemem porzeczkowym to idealne połączenie.

Przepis na ciasto princessa zebra jest naprawdę bardzo łatwy, a samo ciasto robi się naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Wystarczy przygotować masę i przekładać nią herbatniki posmarowane dżemem porzeczkowym.

Ciasto to zagościło w naszym domu po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Bardzo nam posmakowało i z czystym sumieniem mogę go zaliczyć do najlepszych ciast, jakie jadłam. Nie jest ono mdłe ani za słodkie, ponieważ słodka masa przełamana jest lekko kwaśnym dżemem porzeczkowym. Ciasto princessa zebra najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystko sobą przejdzie, a herbatniki zmiękną. Wówczas również łatwiej się je kroi.

Ciasto princessa zebra to idealny deser na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowe uroczystości, a także jako ciasto na święta. Jestem pewna, że Wam również posmakuje, bo jest naprawdę rewelacyjne. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA CIASTO PRINCESSA ZEBRA



Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 80 g wiórek kokosowych
  • 36 herbatników kakaowych
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego

Wykonanie

  • Białą czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, łyżka po łyżce. Pod koniec dodajemy startą czekoladę, mieszamy.
  • Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dnie układamy warstwę herbatników.
  • Masę i dżem porzeczkowy dzielimy na 3 części.
  • Herbatniki smarujemy 1/3 dżemu porzeczkowego, a następnie wykładamy 1/3 przygotowanej masy.
  • Na masę układamy drugą warstwę herbatników, smarujemy je dżemem porzeczkowym, wykładamy kolejną porcję masy.
  • Układamy trzecią warstwę herbatników, smarujemy je dżemem i wykładamy ostatnią warstwę masy.
  • Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.


Przepis na ciasto Princessa Zebra
Przepis na ciasto Princessa Zebra
ciasto Princessa Zebra bez pieczenia
ciasto Princessa Zebra bez pieczenia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.