Ciasto Truskawkowe

źródło:pixabay


Pyszne, wilgotne, puszyste ciasto z truskawkami.

Biszkopt:

  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli,

Nadzienie:

  • truskawki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • śmietanka do deserów 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,


Przygotowanie:

  • Umyj 6-8 ładnie wyglądających truskawek i odłóż na bok.
  • Umyj i obłuskuj pozostałe truskawki. Pokrój na ćwiartki i posyp 1/3 szklanki cukru, aby zmiękły.
  • W średniej misce odmierz 1/4 szklanki cukru, mąkę, olej, mleko, jajko, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sól.
  • Za pomocą miksera o średniej prędkości wymieszaj składniki, aż dobrze się połączą i powstanie miękkie ciasto. Rozłóż ciasto równomiernie na przygotowanej formie. Piecz 15 minut w 230 stopniach.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika. Za pomocą noża do chleba ostrożnie rozetnij ciasto poziomo na dwa kawałki.
  • Ubij bitą śmietanę z cukrem pudrem, na sztywną pianę.
  • Łyżkę z połowy ubitej śmietany rozsmaruj na dolnej połowie ciasta, następne rozłóż na niej połowę truskawek posypanych cukrem, po czym nałóż resztę bitej śmietany.
  • Połóż drugą połowę ciasta, posmaruj wierzch drugą połową bitej śmietany.
  • Rozłóż resztę truskawek z cukrem.
  • Udekoruj truskawkami.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

trzynaście + sześć =