Roladki drobiowe to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Będą idealną alternatywą dla tradycyjnych filetów w panierce, które przygotowywane zbyt często po prostu nam się przejadają.
Roladki z porem i serkiem topionym, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie są soczyste, aromatyczne i delikatne. Składniki świetnie ze sobą współgrają. Serek pod wpływem temperatury topi się, dzięki czemu roladki są wewnątrz bardzo soczyste.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne roladki drobiowe z porem i serkiem topionym. Idealnie pomysł na obiad dla całej rodziny, który z pewnością zachwyci podniebienie każdego z Was.
PRZEPIS NA ROLADKI DROBIOWE Z POREM I SERKIEM TOPIONYM
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 mały por
- serek topiony (trójkąty)
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka umyć i podzielić na części. Następnie rozbić jak na tradycyjne kotlety. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Pora pokroić w półkrążki.
- Na każdym kotleciku położyć odrobinę pora oraz kawałek serka topionego. Najlepiej sprawdzą się tutaj trójkąty. Na każdy kawałek mięsa wykładamy jeden trójkąt.
- Następnie, po nałożeniu sera i pora zwijamy każdy kotlecik w roladkę.
- Na dwóch osobnych talerzach wykładamy bułkę tartą i jajka.
- Każdą roladkę panierujemy w roztrzepanym jajku i kolejno w bułce tartej.
- Gotowe roladki wykładamy na rozgrzaną z olejem patelnię i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Roladki drobiowe z porem i serkiem topionym
Przepis na roladki drobiowe z porem i serkiem topionym jest bardzo prosty. Początkowo postępujemy tak samo, jak w przypadku przygotowywania tradycyjnych kotletów. Na roztłuczone kawałki mięsa wykładamy odrobinę pokrojonego pora, kawałek serka topionego a całość zwijamy w roladkę. Następnie panierujemy i smażymy na złoty kolor.
Tak przygotowane roladki nadziewane idealnie sprawdzą się na obiad, ale także na różnego rodzaju imprezach. Przygotowane roladki możemy pokroić na mniejsze kawałki i zaserwować w formie przekąski.
Pora najlepiej wczesniej przrlać wrzatkiem nie straci koloru i bedzie smaczniejszy
Bardzo lubię chrupkość pora, więc nie przelewam go wrzątkiem, ale oczywiście można to zrobić 🙂
pyszne na niedzielny obiadek 💘
Można je upiec w piekarniku, zamiast panierować i smażyć? 🙂
Oczywiście, tutaj dokładny przepis na roladki z piekarnika: https://przepiski.pl/roladki-z-serkiem-smietankowym/
Nadzienie można oczywiście zmieniać, wedle uznania.