Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe

Ciasto marmurkowe to dwukolorowe ciasto z dodatkiem polewy czekoladowej z orzeszkami, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Można je upiec na święta, urodziny, przyjęcie lub po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty.



Przepis na ciasto marmurkowe jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy, dlatego jest to również świetne ciasto do przygotowania dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w wypiekach. Jeśli szukacie pomysłu na prosty i smaczny deser, który doskonale sprawdzi się w każdej sytuacji, ciasto marmurkowe będzie idealnym wyborem.

CIASTO MARMURKOWE PRZEPIS

Składniki

  • 360 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • 50 g posiekanych orzeszków ziemnych


Przygotowanie

1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy na przemian: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę.

2. Ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao. Mieszamy do połączenia.

3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Widelcem delikatnie mieszamy masy aby się przemieszały.

4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut, do suchego patyczka.

5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietankę z czekoladą. Na koniec dodajemy posiekane orzeszki.

6. Tak przygotowaną polewę wylewamy na przestygnięte ciasto i wyrównujemy. Odkładamy do całkowitego stężenia w chłodne miejsce.



Ciasto marmurkowe przepis
szybkie ciasto z polewą
ciasto marmurkowe z polewą


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

2 + 2 =