Sałatka błyskawiczna to przekąska, która jednym spodoba się bardziej, a innym mniej. Wszystko ze względu na zawartość makaronu z zupek chińskich, na którego temat są różne zdania. Wydaje mi się, że czas od czasu każdy z nas może sobie pozwolić na takie grzeszki.
Taką sałatkę z zupek chińskich można przygotować dzień przed podaniem, mając pewność, że nie puści wody i zachowa swoją świeżość. Wszystko dzięki zawartości makaronu, który pełni pewnego rodzaju funkcję chłonną.
Sałatka błyskawiczna idealnie sprawdzi się na domową imprezę, spotkanie ze znajomymi, urodziny, imieniny, a nawet na święta. Nasza rodzina bardzo ją lubi i choć przygotowuję ją nie często, czas od czasu pojawia się w naszym domu. Zapraszam do skosztowania!
SAŁATKA BŁYSKAWICZNA – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 4 jajka
- 1 zupka chińska curry
- 200 ml wrzątku
- 4 kawałki papryki konserwowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 1/2 pora
- 250 g szynki konserwowej
- 200 g sera żółtego
Sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- W 200 ml wrzątku rozpuszczamy przyprawy z zupki chińskiej, pomijając olej. Makaron kruszymy i przekładamy do naczynia. Przygotowaną wcześniej mieszanką wody z przyprawami zalewamy makaron, przykrywamy i odstawiamy do spęcznienia na około 10 minut.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę.
- Ogórki, paprykę, ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w półkrążki.
- Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
- Do miski przekładamy makaron oraz pozostałe składniki, dodajemy przygotowany sos i mieszamy.