Sałatka błyskawiczna

Sałatka błyskawiczna

Sałatka błyskawiczna to przekąska, która jednym spodoba się bardziej, a innym mniej. Wszystko ze względu na zawartość makaronu z zupek chińskich, na którego temat są różne zdania. Wydaje mi się, że czas od czasu każdy z nas może sobie pozwolić na takie grzeszki.



Taką sałatkę z zupek chińskich można przygotować dzień przed podaniem, mając pewność, że nie puści wody i zachowa swoją świeżość. Wszystko dzięki zawartości makaronu, który pełni pewnego rodzaju funkcję chłonną.

Sałatka błyskawiczna idealnie sprawdzi się na domową imprezę, spotkanie ze znajomymi, urodziny, imieniny, a nawet na święta. Nasza rodzina bardzo ją lubi i choć przygotowuję ją nie często, czas od czasu pojawia się w naszym domu. Zapraszam do skosztowania!

SAŁATKA BŁYSKAWICZNA – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 zupka chińska curry
  • 200 ml wrzątku
  • 4 kawałki papryki konserwowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1/2 pora
  • 250 g szynki konserwowej
  • 200 g sera żółtego

Sos

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • W 200 ml wrzątku rozpuszczamy przyprawy z zupki chińskiej, pomijając olej. Makaron kruszymy i przekładamy do naczynia. Przygotowaną wcześniej mieszanką wody z przyprawami zalewamy makaron, przykrywamy i odstawiamy do spęcznienia na około 10 minut. 
  • Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kosteczkę. 
  • Ogórki, paprykę, ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę. 
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w półkrążki.
  • Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. 
  • Do miski przekładamy makaron oraz pozostałe składniki, dodajemy przygotowany sos i mieszamy. 


Sałatka błyskawiczna
Sałatka błyskawiczna


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 34

Dodaj komentarz

pięć × dwa =