Tradycyjna sałatka jarzynowa, na którą przepis zna każdy z Was, jednak w każdym domu robiona jest inaczej. W większości domów to obowiązkowa pozycja na święta Bożego Narodzenia, a także na Wielkanoc. W naszym domu także jest przygotowywana na różnego rodzaju uroczystości, ponieważ sałatka jarzynowa to klasyk, który smakuje każdemu.
Sałatka jarzynowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jednak sekret jej wyjątkowego smaku, kryje się w odpowiedniej proporcji składników. Są nimi: marchewka, pietruszka, ogórek, jajko, groszek konserwowy i cebula. Niektórzy dodają także ziemniaka. Składniki te, z dodatkiem majonezu, idealnie do siebie pasują, tworząc bardzo smaczną kompozycję smakową.
W naszym domu sałatka jarzynowa gości od bardzo dawna. W czasach dzieciństwa, sałatka ta pojawiała się w każdym domu naszych krewnych, których odwiedzaliśmy, jednak wszędzie smakowała ona inaczej.
Zazwyczaj sałatka jarzynowa gości w naszym domu na święta. Przygotowujemy ją w podwójnej porcji, ponieważ naprawdę bardzo szybko znika ze stołu. Czas od czasu sałatka jarzynowa pojawia się w naszym domu bez okazji, zazwyczaj na kolację, kiedy najdzie nas ochota. Poniżej zaprezentuje Wam mój ulubiony przepis na sałatkę jarzynową. A Wy jak ją robicie?
Ogromną zaletą sałatki jarzynowej jest fakt, że składniki, które wchodzą w jej skład, są ogólno dostępne, przez cały rok. Śmiało możecie ją przygotować na kolację, a na następny dzień zabrać ze sobą do pracy. Na pewno innym, na jej widok będzie ciekła ślinka, bo kto nie lubi sałatki jarzynowej?
PRZEPIS NA SAŁATKĘ JARZYNOWĄ
Składniki
- 4 marchewki (450 g)
- 2 pietruszki (250 g)
- 5 ogórków kiszonych (200 g)
- 2 cebule (100 g)
- 5 jajek
- Puszka groszku konserwowego
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 jabłko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy do miękkości. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, u mnie zazwyczaj jest to ok. 25 minut. Po ugotowaniu wyciągamy je z wody i pozostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
- Groszek konserwowy odcedzamy z wody.
- Cebulę obieramy z łupek i kroimy w kostkę.
- Ogórki kiszone siekamy w drobną kosteczkę. Niektórzy je obierają, ja tego nie robię.
- Jabłko obieramy ze skórki i drobno kroimy.
- Gotowe składniki przesypujemy do większej miski, dodajemy majonez, jogurt naturalny i musztardę, a następnie dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.