Chleb na Maślance ze Słonecznikiem

Chleb na maślance ze słonecznikiem


Domowy chleb, pieczony samodzielnie smakuje najlepiej. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły, dopiero wyciągnięty z piekarnika, posmarowany masłem. W tym wpisie znajdziecie przepis na domowy chleb ze słonecznikiem na maślance.

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 400 ml maślanki
  • 100 g słonecznika
  • płaska łyżka soli

Przygotowanie:

Nasiona słonecznika zalać ciepłą wodą, odstawiać na 30 minut, następnie dokładnie odcedzić.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut. Następnie odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut.

Foremkę 15×35 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.



Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, nastawimy na grzanie góra, dół. Chleb należy piec 45-50 minut.

Chleb na Maślance


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.