Schab zapiekany z pieczarkami

Schab zapiekany z pieczarkami

Schab zapiekany z pieczarkami to świetne danie obiadowe, idealne na rodzinne przyjęcia czy na święta. Mięso jest bardzo soczyste, aromatyczne, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek cebulki oraz pieczarek nadaje mu jeszcze lepszego smaku. Schab zapiekany z pieczarkami to danie jednogarnkowe, które można przygotować dzień wcześniej a kolejnego tylko zapiec, tuż przed podaniem. 



Mięso zaserwowane w ten sposób z pewnością posmakuje każdemu. Zazwyczaj danie to serwuję w towarzystwie tradycyjnych ziemniaków i surówki. Wam również polecam taki zestaw i zapraszam do zapoznania się z przepisem!

SCHAB ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • mąka
  • olej 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 120 ml wody


Wykonanie

  • Schab pokroić na plastry, natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką. Przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Kawałki mięsa kolejno obtaczać w mące i obsmażać z obu stron na patelni.  
  • Cebulę pokroić w półkrążki. Pieczarki w plasterki. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, następnie cebulę. Kolejno następną warstwę mięsa, cebula i na wierzch pieczarki. 
  • Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i zalać nim mięso. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 90 minut, grzanie góra-dół. 
Schab zapiekany z pieczarkami
Schab zapiekany z pieczarkami
Schab zapiekany z pieczarkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 19

4 komentarze

Dodaj komentarz

dziewiętnaście − cztery =