Placki Pancakes z Czekoladą



Pancakes to nic innego jak amerykańska wersja naszych, polskich naleśników. Wykonuje się je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem drożdży. Pancakes są nieco grubsze i pulchniejsze niż tradycyjne naleśniki.

Szukacie przepisu na śniadanie, które nie dość, że świetnie smakuje, to dodatkowo wygląda obłędnie? Puszyste pancakes z czekoladą będą idealnym wyborem! Te cudowne placuszki z dodatkiem czekolady w środku to idealny sposób na miłe rozpoczęcie dnia.

W naszym domu pancakes goszczą bardzo często. Można je podawać w formie śniadania, kolacji, ale także deseru. Placuszki świetnie nadają się jako posiłek do pracy, ponieważ są bardzo sycące. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!



PRZEPIS NA PANCAKES Z CZEKOLADĄ

Składniki

  • 2 jajka rozmiar M
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 50-80 ml mleka,
  • 3-4 łyżki mąka pszennej.

Nadzienie

  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Dodatkowo

  • 50 g wanilinowego sera na sernik


Wykonanie:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając.
  • Do szklanki dodajemy mąkę, mleko, żółtka, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, by powstała gęsta masa.


  • Mieszamy białka z masą.
  • Czekoladę kroimy w kostkę.
  • Patelnie rozgrzewamy, pryskany olejem w sprayu. Umieszczamy po łyżce ciasta na pancakes. Smażymy pod przykryciem około 2-3 minuty.
  • Na placku umieszczamy około 1/2 kostki czekolady i przykrywamy łyżką ciasta.
  • Smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem – tak by ciasto zarumieniło się od spodu.
  • Placki przewracamy na drugą stronę i smażymy pod przykryciem, aż się zarumienią.
  • Gotowe pancakes zdobimy bądź smarujemy masą serową. Dekorujemy pozostałą czekoladą.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

jeden × dwa =