Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym to doskonałe danie, które sprawdzi się zarówno w okresie świątecznym jak i w przypadku zwykłego obiadu. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i bogata w smaku. A do tego bardzo prosta w przygotowaniu.



Białą kiełbasę w sosie chrzanowym można podawać z ziemniakami i ulubioną surówką, lub ze świeżym pieczywem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością posmakuje domownikom. Biała kiełbasa po zapieczeniu jest delikatna i miękka, a sos chrzanowy nadaje całości lekko pikantnego charakteru.

Jeśli szukacie ciekawego dania, które zaskoczy Was niesamowitym smakiem i ciekawą prezencją, to zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym spełni wasze oczekiwania. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 6 białych kiełbasek
  • 1 duża cebula
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy nasze kiełbaski. Wstawiamy na palnik i podgrzewamy na małym ogniu, żeby kiełbasę delikatnie sparzyć (nie ugotować!).
  • Następnie wyjmujemy kiełbasę z wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 15 minut do zarumienienia kiełbasy.
  • W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w półplasterki i szklimy 3-4 minuty na patelni na odrobinie tłuszczu.
  • W misce łączymy ze sobą śmietanę, mleko i chrzan. Powstałą mieszankę przelewamy do cebuli i mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem.
  • Sos chrzanowy ściągamy z ognia i zalewamy nim nasze kiełbaski.
  • Naczynie z zawartością ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 40 minut.


Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym


A poniżej mam dla Was wideo z instrukcją krok po kroku jak przygotwać białą kiełbasę w sosie chrzanowym.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.