Sałatka Okolicznościowa



Sałatka okolicznościowa to idealnym pomysł na smaczną i łatwą w przygotowaniu sałatkę warstwową. Wszystkie składniki można przygotować w czasie gotowania się ryżu, więc do przygotowania sałatki potrzeba zaledwie 15 minut.

Przepis na sałatkę okolicznościową jest bardzo łatwy, a sama sałatka jest lekka, świeża i bardzo smaczna. Dzięki temu możemy ją przygotować na kolację, a także na różnego rodzaju okazje, typu domówka, urodziny, imieniny, a nawet święta.

Sałatka okolicznościowa to także idealny pomysł na posiłek do pracy. Możemy zapakować ją do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos. Zalecam wówczas pominąć czosnek, z wiadomych przyczyn.

Jeśli jesteście miłośnikami sałatek warstwowych, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Sałatka okolicznościowa jest naprawdę smaczna i jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego!

PRZEPIS NA SAŁATKĘ OKOLICZNOŚCIOWĄ



Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 pomidory
  • 2 świeże ogórki
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 150 g żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sos koperkowo-ziołowy

Wykonanie

  • Ryż ugotować na sypko. Dodać do niego sos ziołowo-koperkowy i łyżkę oliwy, wymieszać.
  • Ogórka obrać i pokroić w ćwierćplasterki.
  • Pomidora pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.


Sałatkę układać warstwowo:

  • ryż
  • pomidor
  • cebula
  • jajka
  • sos
  • ogórek
  • kukurydza
  • ser żółty


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

pięć × 3 =