Pierogi z Kapustą i Serem



Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Nie tylko uwielbiam je jeść, ale także przygotowywać. Wiem, to dziwne, bo pierogi należą do dosyć pracochłonnych dań, ale szykują pierogi ciągle mam w głowie ich cudowny smak i uśmiech na twarzy mojej rodziny, kiedy dowiadują się, że dzisiaj na obiad będą pierogi.

Pierogi przygotowuję w różnych wariantach, klasyczne ruskie, pierogi z mięsem, a także z kapustą i serem. Sekret idealnych pierogów tkwi oczywiście w perfekcyjnie przygotowanym cieście, na który przepis znajdziecie na moim blogu, poniżej Wam go podlinkowałam ponownie. Smak pierogów nie zależy tylko i wyłącznie od ciasta, ale także od farszu. Powinien być odpowiednio doprawiony i wyrazisty.

Tym razem w moim domu zagościły pierogi z kapustą i serem. Jedna z moich ulubionych wersji. Farsz jest odpowiednio doprawiony, lekko pikantny, dla mnie idealny. Pierogi z kapustą i serem zazwyczaj serwuję z pokrojonym w kosteczkę i podsmażonym boczkiem lub cebulką.

Jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami domowych pierogów, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem.

Z przepisu wychodzi około 70 pierogów

PRZEPIS NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I SEREM

Składniki na farsz

  • 1 średnia główka kapusty białej
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki masła
  • 400 g sera białego
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • papryka ostra


Przygotowanie

  • Kapustę oczyszczamy z liści wierzchnich, następnie dzielimy na ćwiartki i szatkujemy.

  • Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

  • Po ugotowaniu cedzimy i dokładnie odsączamy.

  • Kapustę siekamy drobno.

  • Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na maśle.

  • Cebule łączymy z kapustą i białym serem.

  • Przyprawiamy dość mocno solą, pieprzem, maggi i papryką.

  • Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem CIASTO NA PIEROGI

  • Pierogi podajemy ze skwarkami, podsmażonym boczkiem lub masłem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć − 4 =