Sałatka szefa kuchni to bardzo smaczna przekąska, którą każdy z Was będzie zachwycony już po pierwszym kęsie. W połączeniu z delikatnym sosem na bazie oliwy smakuje naprawdę obłędnie!
Taka sałatka sprawdzi się na wiele okazji, a także jako posiłek do pracy na nawet obiad. Jest bardzo sycąca i treściwa. Wszystko dzięki zawartości kurczaka i makaronu. Cudowny smak sałatki podbijają orzechy, suszone pomidory oraz ser sałatkowy. Sałatka z kurczakiem i rukolą to idealna sałatka dla każdego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, jestem pewna, że sałatka Wam posmakuje.
SAŁATKA SZEFA KUCHNI -PRZEPIS
Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania: 25 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 200 g makaronu rurki
- 100 g rukoli
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 opakowanie sera sałatkowego
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
- 2 garści orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka oraz curry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i podsmażamy na niej kurczaka.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Ser sałatkowy kroimy w kosteczkę.
- Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki.
- Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny, musztardą, szczyptą soli oraz pieprzu, tworząc sos.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy rukolę, przygotowany sos i mieszamy.