Sałatka szejka to bardzo oryginalna przekąska o ciekawej nazwie. Ten przepis warto dodać do swojego imprezowego menu, ponieważ sałatka jest naprawdę smaczna a co najważniejsze łatwa w przygotowaniu.
Sałatka szejka składa się z prostych i ogólnodostępnych składników, które idealnie do siebie pasują. Można ją przygotować na kolację, rodzinną imprezę, czy spotkanie z przyjaciółmi. Będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA SZEJKA – PRZEPIS
Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 150 g makaronu w kształcie ryżu
- 3 ogórki konserwowe
- 300 g fileta z kurczaka
- 150 g żółtego sera
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka żółta (słodka)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy wedle uznania, u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól pieprz. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Odkładamy do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki.
- Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ogórki konserwowe, paprykę oraz żółty ser kroimy w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem tworząc sos.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.