Tarta z mascarpone i borówkami



Tarta z mascarpone i borówkami

Tarta z mascarpone i borówkami to smaczny deser, który nie tylko zachwyca swoim cudownym wyglądem, ale także smakiem. Kruchy spód z dodatkiem delikatnego kremu udekorowanego owocami to prawdziwy raj dla podniebienia.

Lato to idealna pora roku na przygotowanie tarty. Wówczas mamy dostęp do wielu świeżych owoców. W sezonie letnim tarta gości w naszym domu bardzo często. Do moich ulubionych przepisów należy przepis na tartę z mascarpone i borówkami, który jest bardzo prosty. Samą tartę przygotowuje się naprawdę szybko. Do jej przygotowania możecie wybrać ulubione owoce, ja postawiłam na borówki. Możecie je jednak zastąpić malinami czy porzeczkami.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną tartę z mascarpone i borówkami. Ten delikatny i smaczny deser z pewnością zachwyci Wasze podniebienia, a po jego skosztowaniu na pewno poprosicie o dokładkę.

PRZEPIS NA TARTĘ Z MASCARPONE I BORÓWKAMI



Składniki

SPÓD

  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 budynie śmietankowe (proszek)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • borówki do dekoracji

Dodatkowo:

  • Kilka łyżek dżemu porzeczkowego do posmarowania spodu.

Wykonanie

  • Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, zimne masło posiekane przy użyciu noża. Następnie wsypać cukier, a następnie rozcierać w rękach masło, tak, by mąka wchłonęła tłuszcz.
  • Dodać jajko, całość zagnieść na ciasto i uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Do szklanki wlać odrobinę mleka, rozpuścić w nim proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotować, następnie wlać do niego rozpuszczony budyń, energicznie mieszać. Kiedy zgęstnieje zdjąć z gazu i odstawić do przestygnięcia.
  • Formę na tartę o średnicy 25 cm delikatnie natłuścić, a następnie wyłożyć ją rozwałkowanym ciastem. Delikatnie ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 20 minut.
  • Przestygnięty budyń połączyć z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz startą na tarce skórką z cytryny.
  • Przestygnięty spód tarty nasmarować dżemem porzeczkowym.
  • Następnie rozprowadzić na nim przygotowany krem. Wierzch udekorować borówkami. Gotową tartę wstawić do lodówki na kilka godzin.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.