Sałatka z camembertem i kurczakiem to jedna z lepszych sałatek, które przygotowałam. Pokochają ją szczególnie osoby, które nie lubią ciężkich sałatek z dodatkiem majonezu. Ta kolorowa i smaczna sałatka z camembertem i kurczakiem z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu na bazie oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny i miodu jest bardzo łatwa do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na kolację, domową imprezę, a także jako posiłek do pracy. Dzięki zawartości sera camembert i kurczaka jest bardzo sycąca.
Na naszym blogu znajdziecie już przepis na sałatkę z dodatkiem sera camembert, jednak nieco w innej wersji. Zaserwowana jest ona z suszonymi pomidorami więc jeśli lubicie takie połączenie, zapraszam na przepis: sałatka camembert.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty i smaczny przepis na pyszną sałatkę z camembertem i kurczakiem. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Na pewno zachwyci Wasze podniebienia!
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I KURCZAKIEM – PRZEPIS
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 opakowanie sera camembert z bazylią (190 g)
- 1 opakowanie mixu sałat
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Fileta z kurczaka oczyścić z błonek, umyć i pokroić w kosteczkę. Doprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor.
- Na suchej patelni podprażyć sezam. Usmażonego kurczaka przełożyć do sezamu i dokładnie wymieszać.
- Żurawinę zalać wrzątkiem i moczyć przez 7- 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Ser camembert pokroić na trójkąty, wyłożyć na suchą patenie i podsmażyć z obu stron.
- Mix sałat wyłożyć na półmisek. Następnie wyłożyć kurczaka w sezamie, podsmażony ser, żurawinę i orzechy.
- Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem. Polać po sałatce tuż przed podaniem.