Sałatka z camembertem i kurczakiem

Sałatka z camembertem i kurczakiem to jedna z lżejszych i delikatniejszych sałatek, idealna dla każdego. Pokochają ją szczególnie osoby, które nie lubią ciężkich sałatek z dodatkiem majonezu. Ta kolorowa i smaczna sałatka z camembertem i kurczakiem z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu na bazie oliwy, octu balsamicznego, soku z cytryny i miodu jest bardzo łatwa do zrobienia. Idealnie sprawdzi się na kolację, domową imprezę, a także jako posiłek do pracy. Dzięki zawartości sera camembert i kurczaka jest bardzo sycąca.



Na naszym blogu znajdziecie już przepis na sałatkę z dodatkiem sera camembert, jednak nieco w innej wersji. Zaserwowana jest ona z suszonymi pomidorami więc jeśli lubicie takie połączenie, zapraszam na przepis: sałatka camembert.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty i smaczny przepis na pyszną sałatkę z camembertem i kurczakiem. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje. Na pewno zachwyci Wasze podniebienia!

SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I KURCZAKIEM – PRZEPIS


Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 opakowanie sera camembert z bazylią (190 g)
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka oczyścić z błonek, umyć i pokroić w kosteczkę. Doprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor.
  • Na suchej patelni podprażyć sezam. Usmażonego kurczaka przełożyć do sezamu i dokładnie wymieszać.
  • Żurawinę zalać wrzątkiem i moczyć przez 7- 10 minut. Następnie odcedzić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
  • Ser camembert pokroić na trójkąty, wyłożyć na suchą patenie i podsmażyć z obu stron.
  • Mix sałat wyłożyć na półmisek. Następnie wyłożyć kurczaka w sezamie, podsmażony ser, żurawinę orzechy.
  • Oliwę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem. Polać po sałatce tuż przed podaniem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.